Zanimivosti

Že sam nastanek pasme je povezan z zanimivo zgodbo o tem, zakaj je nastal zahodnovišavski beli terier. Izhaja neposredno iz carin terierja pri katerem pa so vsa leta iz vzreje izločali bele mladiče, dokler ni prišlo do lovske nesreče in je bil zaradi podobnosti v barvi namesto lisice ustreljen lovčev pes. Tako se je začel vzpon westijev, kot jih poznamo danes.

Zaradi dela pod zemljo so tudi edina pasma, kjer psa lahko dvignemo za rep ne da bi mu pri tem povzročali bolečino ali nelagodje, saj so z vzrejo dosegli izredno močna vretenca.

Pasma je bila in je še vedno zanimiva tudi kot zaščitni znak določenih znamk. Tako so ga za svojega vzeli že leta 1922 pri škotskem viskiju Black & White, kjer steklenice krasita škotski in zahodnovišavski beli terier. Leta 1940 je bil westi na plakatu, na katerem Ford reklamira svojo znamko avtomobilov. Iz leta 1956 pa je plakat za cigarete znamke Old Gold na katerem sta westi mladička, ter plakat iz leta 1957 na katerem je reklamirano pivo znamke Rehingold – Extra Dry Lager. Kot svoj zaščitni znak pa ga uporabljajo tudi proizvajalci pasje hrane Cesar.

Kot delovni podeželski pes si westi ni odprl vrat na angleški kraljevi dvor, je bil pa pravi ljubitelj te pasme ustanovitelj Pakistana Mohammed Ali Jinnah, ki se je ponašal z westijem po imenu Peter, ki tudi sicer velja za najbolj znanega predstavnika pasme. Na evropskem dvoru pa je v 80-tih westi spremljal monaško princeso Caroline.

Westi je znana in priljubljena pasma, s svojo ljubkostjo pa si je odprla vrata tudi v domove zvezdnikov po vsem svetu. Tako celo krasi naslovnico knjige z naslovom Hollywood Dogs. Sicer pa so si ga za družabnika izbrali Jennifer Aniston, Whoopi Goldberg, Glenn Close, Scarlett Johannson, Robert Pattinson in Kate Beckinsale. V preteklosti pa so se z njimi ponašali Alfred Hitchcock, Frank Sinatra, Pier Luigi Collina, Lillian Gish, Joan Caulfield, Billie Burke, Kim Novak in Géneviève Tobin.

S svojo prikupnostjo se je prebil tudi na televizijske zaslone, najbolj znan predstavnik pasme pred kamerami je bil westi, ki je v seriji Hamish Macbeth nosil ime Wee Jock in je bil zvesti spremljevalec policista, ki ga je igral Robert Carlyle. Zgodbe se seveda odvijajo na zahodni obali Škotske. Leta 2006 je pod imenom Bobby nastopil zahodnovišavski beli terier v filmu The Adventures of Greyfriars Bobby.

Sicer pa se pasma pojavlja v več serijah in risankah z otoka, prav tako je bil v kadru prisoten v 21. epizodi 3. sezone serije Dr. House.

Mednarodna kinološka zveza

fci_logo_black

Kinološka zveza Slovenije

kinoloska_logo

Slovenski klub za terierje

skt