O_pasmi_westi

O pasmi

Zahodnovišavski beli terier

je eden najbolj prepoznavnih in priljubljenih psov. Danes ga srečujemo predvsem kot spremljevalca in družabnika. Na njegovo delovno preteklost smo glede na današnji atraktivni izgled skoraj pozabili, vendar je ni za zanemariti, saj je skozi desetletja kljub vsemu ohranil svoj prvinski terierski karakter. Čeprav gre za sorazmerno majhnega psa ga je potrebno že od malega pravilno socializirati in kasneje tudi vzgojiti, sicer prehitro dobimo razvajenega bevskača. Kot pri vseh terierjih tudi pri westiju velja, da moramo biti z njim dosledni a potrpežljivi hkrati, saj bo vsako našo šibkost hitro izkoristil v svoj prid.

Westi je odličen družabnik in je rad v središču pozornosti. Čeprav se bi vam zdelo, da večino dneva rad prespi, pa gre za aktivnega psa, ki uživa v dolgih sprehodih in družbi drugih psov in ljudi. V gozdu in na polju tudi pride do izraza njegova terierska duša. Do otrok je po navadi zadržan in se jim rad umakne. Z drugimi domačimi živalmi je pravilno socializiran in vzgojen westi lahko pravi prijatelj.

Čeprav je bil vzrejen za delo na podeželju pa se odlično znajde tudi v mestnem okolju, le dovolj gibanja v obliki dolgih sprehodov mu moramo omogočiti, sicer pa glede na svojo velikost ne potrebuje veliko prostora. V veselje bo tudi vsem, ki si ne želijo, da bi bila povsod naokoli pasja dlaka, saj mu le ta ne izpada. Nega kožuha ni pretirano zahtevna, zadostuje že tedensko česanje in obisk pasjega frizerja na dva do tri mesece.

Življenjska doba westija je okoli 15 let in gre za razmeroma zdravo pasmo. Ob pravilni vzreji se da izogniti tudi raznim kožnim alergijam, ki se že sicer pogosteje pojavljajo pri pasmah z belim kožuhom.

Mednarodna kinološka zveza

fci_logo_black

Kinološka zveza Slovenije

kinoloska_logo

Slovenski klub za terierje

skt