FCI standard

PASEMSKI STANDARD ZAHODNOVIŠAVSKEGA BELEGA TERIERJA

FCI-Standard N° 85 / 13.10.2010 / GB

sealey_fci

POREKLO: Velika Britanija.

DATUM OBJAVE VELJAVNEGA IZVIRNEGA STANDARDA: 13.10.2010.

RABA: terier

KLASIFIKACIJA F.C.I.

    skupina      3   terierji.
    sekcija       2  mali terierji.

Brez delovnega preizkusa.  

SPLOŠEN OPIS: Močno grajen, globokih prsi in ravne hrbtne linije. Močnih okončin, mišičastih nog. Pri razstavljanju je zanje značilna kombinacija moči in živahnosti.

VEDENJE / ZNAČAJ: Majhen, živahen, igriv, včasih težaven. Zelo samozavesten in zvit. Pozoren, pogumen, samozadosten vendar prijazen.  

GLAVA: razdalja med zatilnico do oči je rahlo daljša od dolžine gobca. Glava je gosto porasla z dlako in je nošena pod pravim kotom ali malo manj glede na os vratu. Glava ne sme biti nošena pod naklonom.

LOBANJSKI DEL:

Lobanja: rahlo kupolaste oblike. Ko tipamo čez čelo čutimo gladke obrise. Lobanja se rahlo zožuje od linije ušes do oči.

Stop: izrazit stop, ki ga tvori mostič močnih kosti nad očmi in se širi rahlo preko oči. Med očmi je rahla brazda.

OBRAZNI DEL :

Smrček: črn in precej velik. Tvori povezano celoto z gobcem. Smrček ne sme biti pozicioniran preko gobca.

Gobec: obrazni del se počasi zožuje od oči proti gobcu. Ne sme naraščati ali padati pod očmi, kjer je dobro grajen.

Čeljust/zobje : zobje močni in ravni. Razdalja med zobmi naj bo tem širša, kolikor dopušča širina gobca. Zobje veliki za velikost psa, z normalnim škarjastim ugrizom. Zgornji zobje morajo tesno prikrivati spodnje in tvoriti kvadratasto čeljust.

Ličnice:

Oči: ležita daleč narazen. Srednje velikosti, nista izbuljeni, temni kot se le-da in dobro vsajeni pod obrvi, kar da psu oster in inteligenten izraz. Svetle oči so zelo nezaželjene.

Uhlja: majhna, pokončna, nošena trdno. Končata se koničasto. Nastavljeni nista ne preveč skupaj in ne preveč daleč narazen. Dlaka na ušesih je kratka in gladka (žametna) in naj nebi bila postrižena. Je brez resic na vrhu. Uhlji, ki se končajo okroglo; široka, velika ali debela ušesa pokrita s preveč dlake so zelo nezaželjena.  

VRAT:  dovolj dolg vrat, ki dopušča pravilno nošenje glave, je zelo zaželjen. Mišičast vrat, ki se počasi širi proti bazi in se združuje z lepo padajočimi rameni.      

TRUP: kompakten.

Hrbet: raven.

Ledja: široka in močna.

Prsa: globoka in dobro zaobljena rebra v zgornjem delu, kar jim daje raven videz, če jih gledamo s strani. Zadnja rebra so prav tako globoka. Razdalja med zadnjim rebrom in zadnjimi okončinami naj bo čim krajša, vendar mora še dovoljevati prosto gibanje.  

REP: od 13 do 15 cm, pokrit z ostro dlako. Brez resic, raven, kot se le-da. Nošen je elegantno, ne sme biti zavit ali nošen preko hrbta. Dolg rep nezaželjen, v nobenem primeru ne sme biti umetno skrajšan.  

PREDNJE OKONČINE

Ramena: padajoča nazaj. Ramenska lopatica je široka in leži tesno ob prsni steni. Ramenski sklep je postavljen naprej.

Komolci: razviti, da omogočajo svobodno gibanje, paralelne glede na os telesa.

Prednji nogi: kratki in mišičasti. Ravni, pokriti s kratko, trdo dlako

Prednji tački: večje kot zadnje tačke, okrogle, proporcinalne glede na velikost, močne, pokrite s kratko grobo dlako. Blazinice so debele. Zaželjene črne blazinice in kremplji.

ZADNJE OKONČINE

Zadnji nogi: močni, mišičasti, široki. Nogi sta kratki, mišičasti in kitasti.

Stegni:zelo mišičasti in ne preveč narazen.

Kolenski sklep: dobro upognjen.

Skočna sklepa: zvita in dobro postavljena pod telo tako, da sta precej skupaj med gibanjem in stojo. Ravna ali šibka skočna sklepa je zelo nezaželjena.

Zadnji tački: manjši kot prvi in debelih blazinic. Okrogle in proporcinalne glede na velikost, močne, pokrite s kratko grobo dlako. Zaželjene črne blazinice in kremplji.  

GIBANJE: svobodno, ravno in lahkotno. Spredaj je gibanje izdatno. Gibanje zadnjih nog svobodno, močno in hitro. Kolenski in skočni sklep sta dobro povezana. Kolenski sklep daje moč gibanju, Kravja stoja ali nepovezano, trdo gibanje zelo nezaželjeno.  

KOŽUH

KOŽA: brez vseh očitnih kožnih težav

DLAKA: dvojna dlaka. Krovna dlaka je sestavljena iz ostre približno 5 cm dolge dlake, ki ne sme biti kodrasta. Podlanka spominja na krzno, je kratka, mehka in priležna. Pomešana dlaka je nezaželjena.

BARVA: Bela  

VELIKOST: plečna višina približno 28 cm.  

POMANJKLJIVOSTI: kakršnokoli odstopanje od zgoraj navedenih točk se smatra za napako. Glede na pomembnost napake mora biti ta natančno usklajena z oceno. Upoštevati je potrebno tudi posledice, ki vplivajo na zdravje in dobrobit psa.

DISKVALIFIKACIJSKE NAPAKE:

    – agresiven ali preveč boječ pes
    – vsak pes pri katerem se jasno kažejo psihične ali vedenjske težave naj bi bil diskvalificiran.

Samec mora imeti dva testisa normalne velikost, spuščena v mošnjo.

Mednarodna kinološka zveza

fci_logo_black

Kinološka zveza Slovenije

kinoloska_logo

Slovenski klub za terierje

skt