Zanimivosti

Leta 2008 je britanska Kinološka zveza pasmo uvrstila na listo ogroženih pasem, populacija sealyhamskih terierjev je tako upadla, da so se znašli celo na listi ogroženih živalskih vrst in naj bi bili po nekaterih ocenah bolj ogroženih kot gorske gorice in sibirski tigri.

Pasma je v psu Efbe’s Hidalgo at Goodspice  v najbolj kritičnem času dobila pravega promotorja, saj je dobila naziv najlepši pes izmed vseh pasem na svetovnih razstavi psov leta 2008 ter zmagal BIS na Cruftsu 2009 ter tako pasmi povrnil kanček stare slave.

Sealyhamski terierji v soju hollywoodskih zvezd

Sealyhamski terierji so bili v svojih najboljših časih (50. in 60. leta) nepogrešljivi spremljevalci hollywoodskih zvezd in kraljevih družin po vsem svetu. S sealyhamskimi terierji so se tako ponašali; Alfred Hitchcock, Elizabeth Taylor, Richard Burton, Gary Cooper, Cary Grant, Deborah Kerr, Bette Davis, Marion Davies, Humphrey Bogart, Madeline Carrol, Adolphe Menjou, Clark Gable, Jane Russell, Ann Dvořak ter slavna pisateljica Agatha Christie.

Gary Cooper je s svojo ženo sealyhame celo vzrejal, Alfred Hitchcock pa je svoja dva uporabil v uvodnem kadru svojega najbolj znanega filma The Brids. Prav tako jih je zaslediti v filmu Storm In A Teacup iz leta 1937.

Leta 1967 je Maurice Sendak, eden vodilnih ameriških piscev in ilustratorjev za otroke, napisal knjigo z naslovom Higglety Pigglety Pop! Or, There Must Be More to Life. Zgodbo je navdihnila njegova sealyhamka, ki je dobila tudi glavno vlogo zvedave Jennie. Po knjižni predlogi je bil leta 2010 posnet tudi istoimenski kratki animirani film, sealyhamki pa je glas posodila Meryl Streep.

V novejšem času lahko sealyja zasledimo le še na koncu filma The Departed, ko Matt Damon izstopi iz dvigala, se namreč za kratek čas pokaže sealyhamski terier v družbi starejše gospe.

Sealyhamski terier na evropskih dvorih

Edina pasma, ki izhaja iz sealyhamskega terierja je Lucas terier, ki je dobil ime po Jocelynu Lucasu, istemu človeku, ki je intenzivno delal s sealyhamskimi terierji in vodil vzrejo pod imenom Ilmer. Ker se mu je zdel sealyhamski terier prevelik za delo v rovih ga je križal z norfolškim terierjem in tako dobil novo pasmo, katera s strani FCI ni priznana.

Tako so sealyhamski terierji, predvsem iz zgoraj omenjene linije Ilmer, svoje mesto so našli tudi pri angleški kraljevi družini. Najbolj znana kraljeva sealyhamska terierja je bila Pippin in Johny, ki ju je za družabnika imela Princess Margaret. Med njeno dolgotrajno boleznijo pa je zanju skrbela njena mati, sama kraljica Elizabeth. Na nizozemskem dvoru je sealy delal družba Princu Bernhardu, na romunskem pa Princesi Heleni.

Mednarodna kinološka zveza

fci_logo_black

Kinološka zveza Slovenije

kinoloska_logo

Slovenski klub za terierje

skt