PLL

Primarna luksacija leče ali PLL (angl. Primary Lens Luxation) je dedna bolezen, ki večinoma prizadene terierje (jack russell terier, parson russell terier, nemški lovski terier, resasti foxterier, yorkshirski terier, valižanski terier in sealyhamski terier) pa tudi nekatere druge pasme (tibetanski terier, kitajski goli pes, itd.).

Obolenje se pokaže šele pri odrasli živali, navadno med drugim in šestim letom starosti. Takrat pride do sprememb in  leča v očesu se začne premikati iz svojega položaja. Obolenje je za psa boleče, lahko pride do povišanega tlaka v očesu  in lahko vodi tudi v slepoto, če se ne ukrepa dovolj hitro.

Pri PLL gre za okvaro gena, ki jo lahko odkrijemo z DNA testom. Testiranje je  mogoče tudi v Sloveniji pri podjetju EVG molekularna diagnostika ( http://www.eurovetgene.com/sl/ ). Za test potrebujejo vzorec sline ali krvi, ki ga odvzame in pošlje na testiranje vaš izbrani veterinar, rezultate testa pa dobita tako lastnik, kot veterinar, ki je opravil odvzem.

Glede na to, da gre za gensko napako se da PLL izogniti in sicer s premišljeno vzrejo in ozaveščanjem vzrediteljev in lastnikov psov pri katerih se le ta pojavlja. Idealno bi bilo, da  bi se v vzrejo vključilo le pse, ki so PLL prosti (angl. clear), saj je le to zagotovilo, da bodo tudi mladiči PLL prosti. Vendar se pri sealyhamskemu terierju srečujemo še s problemom majhnega genskega bazena, tako se  pogojno v vzrejo vključi tudi psa, ki je prenašalec, vendar je po tem potrebno testirati mladiče, ki bodo vključeni v nadaljnjo vzrejo.

Še posebej izpostavljamo pomen zdrave vzreje pri sealyhamskih terierjih, ker se pasme ne da ponovno rekonstruirati oz. obnoviti, saj nimamo točnih podatkov o prednikih pasme. S sledečim prikazom bi radi opozorili na to, kako pomembno je PLL testiranje za vzrejo zdravih sealyhamskih terierjev.

sealeyham_pll_prost  sealeyham_pll_prenasalec  sealeyham_pll_gen        

PRIMER 1: PLL prost in prost

V primeru, da sta oba starša prosta PLL gena, potem bodo tudi vsi njuni potomci prosti tega gena (PLL Clear).

sealeyham_prost_prost

PRIMER 2: PLL prost in prenašalec

Če je en starš gena prost, drugi pa prenašalec, potem bo polovica mladičev prenašalcev in polovica gena prostih. Lahko rečemo, da je 50% verjetnost, da bo mladič ali prenašalec ali pa gena prost.

sealeyham_prost_prenasalec

 

PRIMER 3:  PLL prost in PLL gen

Če je en starš prost in drugi s PLL genom potem je zelo verjetno, da bodo vsi mladiči prenašalci.

sealeyham_prost_pll

 

PRIMER 4: Oba PLL prenašalca

Če sta oba starša prenašalca, potem je najverjetneje,da bo 50% mladičev prenašalcev, 25% mladičev v leglu bo prostih PLL gena in 25% bo s PLL genom.

sealeyham_oba_prenasalca

 

PRIMER 5: PLL prenašalec in PLL gen

Če je en starš prenašalec in drugi s PLL genom, potem bo 50% njunih potomcev prenašalcev in 50% takih s PLL genom.  V takem leglu ne bo mladičev prostih tega gena.

sealeyham_prenasalec_gen

 

PRIMER 6: Oba s PLL genom

Če sta oba starša s PLL genom, potem bodo tudi vsi mladiči s PLL  genom.

sealeyham_oba_pll

Mednarodna kinološka zveza

fci_logo_black

Kinološka zveza Slovenije

kinoloska_logo

Slovenski klub za terierje

skt