Kennel_Gregorjanski

O pasmi

Sealyhamski terier

je po svoji naravi lovec, saj je bil vzrejen za lov na jazbece, podgane, kune ipd., vendar je danes v prvi vrsti odličen družabnik, ki se izredno naveže na svoje krdelo in najbolj uživa v družbi svojih ljudi. Med psi velja za še posebej lojalnega svojemu človeku.  Z ostalimi psi v krdelu dobro shaja, saj je bil v preteklosti navajen dela v krdelu in je vrstnikom naklonjen. Navadimo ga lahko tudi na ostale domače živali, tako tudi z mačkami dokazano lahko biva v popolnem sožitju.  Dobro se razume z otroci, če seveda ni imel slabih izkušenj v mladosti. Kako bo reagiral na ostale ljudi, predvsem na obiskovalce pa je tako kot pri vseh psih odvisno od zgodnje socializacije.

Posebnost te pasme je, da je obdobje »otroškosti« zelo dolgo in traja več let preden sealy postane odrasel, zrel pes in se umiri. Zato jim ljubitelji te pasme ne pravimo zastonj klovni med psi, saj nas s svojimi norčijami in domislicami dnevno nasmejijo. Je zelo prilagodljiv pes, saj bo zadovoljen tako z dolgim nekajurnim sprehodom po naravi, kot tudi s poležavanjem na kavču ob deževnih dneh. Slednjega sicer ne priporočamo,  saj kaj hitro dobimo »lenuščka«, ki bi bil raje kot na svežem zraku, lepo doma na toplem kavču. Gre za inteligentnega  psa, ki se hitro uči in ki bo vas in vašo avtoriteto od časa do časa postavil na preizkušnjo. V takšnih primerih ga je primerno grajati, vedno pa moramo do njega ostati pošteni in dosledni, kajti sealy je zelo zamerljiv, če meni, da se mu je zgodila krivica. Zaradi svoje inteligentnosti se zelo hitro zdolgočasi, lahko rečemo, da je to pes, ki noče »gledati v zrak«.  Še posebej če samega pustimo več ur,  ga moramo mentalno zaposliti oziroma mu omogočiti družbo drugih psov.

Njegova nega ni zahtevna, saj potrebuje le tedensko česanje in kopanje po potrebi. Prednost sealyhama je tudi v tem, da kljub podlanki pušča zelo malo odmrle dlake po stanovanju. V zakup je potrebno vzeti trimanje na vsake 2-3 meseca, ki ga lahko namesto vas opravi izkušen pasji frizer. Sealyhamski terierji so na splošno zdrava pasma, tako je njihova pričakovana življenjska doba od 13 do 15 let.

Mednarodna kinološka zveza

fci_logo_black

Kinološka zveza Slovenije

kinoloska_logo

Slovenski klub za terierje

skt