Sealy

… skozi čas

Kot ostali terierji iz Velike Britanije je bil tudi sealyham vzrejen za delo. Verjetno si oče pasme John Edwards ni niti v sanjah predstavljal, da bo ta mali krepki kmečki pes nekoč hodil ob boku najvplivnejših ter najbolj znanih ljudi na planetu. Da bo polja, travnike in rečne bregove zamenjal za kraljeve vrtove in sprehode v soju zvezdniških žarometov. Še najmanj si je verjetno želel, da se bo pasmi zgodilo to, kar se je po koncu zlatega obdobja 50-ih let. Na pasmo je pozabila celo rodna Velika Britanija in šele tik pred izumrtjem pasme leta 2008 so se v angleških medijih začeli pozivi k ohranitvi vrste.

Kot pri večini pasem se je tudi podoba selyhamskega terierja z desetletji spreminjala. Od dokaj vitkih terierjev na sorazmerno dolgih nogah do sealyhama kot ga poznamo danes; nizkega, podolgovatega in krepkega psa s sorazmerno velikim gobcem in zobmi.

sealy1

Ch Dandy Bach in Ch St Bride´s Demon

St Bride´s Demon (poležen leta 1909) je leta 1911 kot prvi sealyham osvojil šampionat. Takrat so bili selayhami še na razmeroma dolgih nogah, kar je nakazovalo, da je med predniki tudi foksterier.

Mednarodna kinološka zveza

fci_logo_black

Kinološka zveza Slovenije

kinoloska_logo

Slovenski klub za terierje

skt