Leglo T

Sealyhamski terier

Poleženi: 14.12.2016 4 m

Gatekeeper Joseph Staff

Sojus Highflyer

Trigelawus Gregorjanski – samček

Triglav (Trigelawus) je bog Slovanov , ki so živeli na območju Baltika; predvideva se, da je imel vojno funkcijo. Ime pomeni tri-glavi in nanašajoč se na srednje veške kronike je bil predstavljen s tremi glavami na različnih krajih v Stettinu in Brandenburgu. V Stettinu na poljskem je bil priznan kor vrhovni bog. S tem kultom je bil povezan nekakšen konjski orakelj. Južno slovanski bog Triglav je bil prav tako predstavljen v različnih vlogah ob raznih priložnostih, ampak prepričljivih dokazov o tem ni; razen gore v Sloveniji, ki nosi enako ime.

Thor Gregorjanski – samček

Thor (staroseksonsko thunar: Donar, etimološko povezan z nemškim Donnerjem) je germanski bog groma in rodnosti, pripadal je rasi Aesir (→ As); sin Odina in božanska personifikacija zemlje (→ Jörd). Vozil se je v vpregi dveh koz in je imel v lasti kladivo Mjölnir. V Eddi je bil opisan kot najmočnejši med vsemi bogovi, pred katerimi je varoval človeštvo, predvsem pred velikani. V Ragnaröku, somraku bogov, je ubil Midgard (kačo), a je tudi sam umrl v trenutku zmagoslavja. Thor je bil znan po tem, da je človeka pripravil do veselja v zakonu, po zaščiti čred in poljščin. Njegovo sveto drevo je bil hrast (Donarjev hrast v Geismarju, podrt od Bonifacija ). Rimljani so ga enačili s Herkulom → Jupitrom; v angleščini je po njem poimenovan četrti dan v tednu (Thor’s day → Thursday).

Tin Gregorjanski – samček

Tin (Tinia) je etruščanski bog neba, včasih upodobljen z brado,drugič spet goloborad, ampak vedno v skupku svetlobnih strel. Njegove lastnosti ponazarjata kopje in žezlo. Rimljani so Tina enačili z Jupitrom.

Thot Gregorjanski – samček

Thot (Dehuti) je starodaven egipčanski bog lune, koledarja in kronologije. Njegove lastnosti ponazarjajo pisni materiali ali palmov list (kot označevalec leta / datuma). Njegova glava v podobi svete ptice Ibis ga je identificirala kot rojenega v delti in v Hermapolisu so ga kmalu združili z bogom s pavjo glavo → Hezurom. V mitih Thot išče in tudi najde oko lune, ki ga pozdravi s svojim pljunkom. Drugo izročilo pripoveduje o tem da se je Thot rodil iz glave → Setha. Je predstavnik oz. odposlanec → Re’ in poučen o zelo močnih magijskih znanjih. Kot zaščitnik Osirisa je bil predstavljen kot vodnik in pomočnik smrti; tako je v sosledju s tem sledilo, da so ga Grki identificirali s spremljevalcem duš → Hérmesom.

Mednarodna kinološka zveza

fci_logo_black

Kinološka zveza Slovenije

kinoloska_logo

Slovenski klub za terierje

skt