Leglo P

Zahodnovišavski beli terier

Poleženi: 16.03.2016 1 m / 3 ž

Trčkov Dik

Gula Gregorjanska

Pan Gregorjanski – samček

Pan (latinsko ime; tudi Faunus, Inuus). Bog polj in gozdov, izvira iz Arkadije. Je sin boga čred Hérmesa in nimfe. Pojavlja se z rogovi in nogami kozla, torej v pojavi razuzdanega kozla, ki zasleduje nimfe. Ena od njih, po imenu Syrinx se je, da bi ubežala njegovim krempljem, spremenila v trsno piščal. Tako je Pan odrezal nekaj trsov in si naredil panovo piščal (syrinx). Imel je navado, da se je pojavljal iznenada, še posebej v času opoldanske vročice in tako povzročal paniko med ljudmi in živalmi. Zgodba, ki jo Plutarch pripoveduje o Panovi smrti, kaže na to, da je bil Pan bog vegetacije. Ime »Pan« ni bilo zadovoljivo razloženo, saj v povezavi z grško besedo »pan« pomeni »vse«, kar bi Pana povzdignilo v pozicijo vsemogočnega ali vse-sprejetega božanstva. Med rimskimi bogovi je bil njegov dvojnik Faunus. V poznem srednjeveškem obdobju so ga enostavno napačno interpretirali kot hudiča.

Pax Gregorjanska – samička

Pax ; rimska boginja miru, izenačena z grško boginjo → Irene. V času vladanja cesarja Avgusta se prvič pojavi na oltarju Ara Pacis Augustae, ki ji je posvečen. Na kovancih se pojavi kot mlada ženska, s pšeničnim vencem, rogom obilja in oljčno vejico.

Phoebe Gregorjanska – samička

Phoebe (Phoibê, luna) je bila titanida, boginja svetlobe in žarenja, pogosto se jo je povezovalo s Seleno (boginjo lune). Kakorkoli, nikoli ni bila omenjena kot boginja lune. Napačna interpretacija verjetno izhaja iz tega, da so njeno vnukinjo Artemido, prav po njej, prav tako klicali Phoebe. Prav tako so tudi njenega vnuka Apolona klicali Phobeus. Latinski avtorji so Phoebe vsi izenačevali z boginjo lune ali celo luno samo, vendar je jasno, da so pri tem v resnici v mislih imeli Artemido. Tako je tudi Titanida pogosto napačno definirana kot boginja lune. Za Grke je bilo dokaj enostavno in očitno, da je Selena prava boginja lune. Rimljani so po drugi strani Artemido, Hero in Seleno povezovali z luno, pred vsemi drugimi, a nikoli niso omenjali titanide Phoebe. Kakorkoli nekateri raziskovalci verjamejo, da je Artemida (Diana, Phoebe), postala znana kot boginja lune, zaradi njene babice, po kateri je dobila ime. Vsekakor se je Phoebe redkeje označevalo za prerokinjo, kot njeno sestro Themis in njeno mati Gajo. Bila je ena od dvanajstih titanov/titanid, ki so bili potomci Urana in Geje. Tako kot vse njene sestre nikoli ni bila vpletena v vojne med titani in bogovi Olimpa, ter je bila oproščena prestajanja kazni v Tatarju. Namesto tega je svoj prostor našla kot prerokinja v Delfih.

Pallas Gregorjanska – samička

Pallas je bil okrasni pridevek Atene in pomeni dekliška/deviška ali mlada. To ime ima tudi svojo zgodbo. Neki deklici je nekoč bilo ime Pallas in je bila sprejeta za najboljšo prijateljico mlade Atene. Ko sta bili še majhni sta se odločili za prijateljski dvoboj z mečem in sulico. Med dvobojem jo je Atena po nesreči ubila. V žalosti in kesanju je Atena postavila Pallas pred svoje ime.

Mednarodna kinološka zveza

fci_logo_black

Kinološka zveza Slovenije

kinoloska_logo

Slovenski klub za terierje

skt