Leglo O

Zahodnovišavski beli terier

Poleženi: 12.04.2015 3 m / 1 ž

Royal Legend of Surprise Westie

Gula Gregorjanska

Odin Gregorjanski – samček

(V spodnji Nemčiji Wodan, v južni Nemčiji Wuotan). Germanski bog, v Eddi opisan kot poglavar Aesircev (→ As) kot mož → Frigg. Je bog vojne in zavetnik herojev ter oče mrtvih → Walvater (oče kitov). Služil je pod Valkyrci. Temu bogu sta posvečena volk in krokar. Krokarja Hugin in Munin mu šepetata na uho kaj sta videla ob preletu sveta. Ime Odin/Wodan je povezan z germansko besedo wut, ki pomeni bes, jezo. Wodan je bog ekstaze, magije (runske magije) ter umetnosti poezije. Za doseg modrosti je žrtvoval eno oko. V sagah in popularnih prepiračnjih se pojavlja kot enooki bojevnik oborežen s sulico ali kot popotnik v modrem ogrinjalu z ohlapnim klobukom. Je pa tudi vodja “divje vojske” popotniških duš. Eden njegovih vzdevkov je Grimnir (“maskirani”) – zaradi njegove nagnjenosti k spreminjanju svoje zunanjosti (npr. v orla ali kačo) in zaradi krink. Ostali specifični vzdevki so Hangagud (bog obešencev), Bölverkr (prinašalec škode). V Skandinaviji in Angliji je tretji dan v tednu poimenovan po njem (ang. Wednesday). Po mitu je Odina pogoltnil Fenrir ob Ragnaröku (uničenju sveta). Zgodnji srednjeveški kovanci prikazujejo kot boga , ki mu grozi pošast, je v družbi dveh ptic in včasih jelena.

Orion Gregorjanski – samček

Orion je sin grškega boga morja Pozejdona. Bil je mogočni lovec, ki je bil ugrabljen s strani Eos, da bi bil njen ljubimec. Vendar so Olimpijci preslepili Eos glede njene obsedenosti s prelepim mladeničom in tako ga je ubila Artemisova puščica. Po drugi verziji je bil pogubljen ker se je spolno zbližal z boginjo ali eno od njenih nimf. Orion je bil povzdignjen k zvezdam, kjer njegovo sozvezdje še vedno lahko občudujemo.

Orpheus Gregorjanski – samček

Orfej je sin trajanskega rečnega boga Oiagrosa in muze Kalliópe. Apolon se pogosto omenja kot njegov oče. Orfej je lahko začaral rastline in živali s svojim petjem in igranjem na lutno. Ko je njegova žena Evridika umrl,a je bogove podzemlja tako globoko ganil s svojim petjem, da so mu jo vrnili. Vendar se je morala vrniti v podzemlje, saj je Orfej prelomil obljubo, da se ne bo ozrl za njo vse do konca poti iz podzemlja. Kasneje so ga muze raztrgale na koščke.

Oya Gregorjanska – samička

Oya je mati boginja ljudstva Yoruba v Nigeriji. Je mati boginja, vendar kot boginja neurij nosi tudi negativno konotacijo. Lahko usmerja duhove umrlih, da izvršijo njene ukaze. Je boginja plesa in je pogosto prikazana na palicah, ki jih nosijo Yorubske ženske pri narodnih plesih.

Mednarodna kinološka zveza

fci_logo_black

Kinološka zveza Slovenije

kinoloska_logo

Slovenski klub za terierje

skt